Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Europas krigskonst

Ur biblioteketPosted by Oskar Sjöström Tue, December 09, 2008 00:12:48
Blog ImageAtt skriva en bok om ett stort och komplicerat ämne som krigskonstens utveckling och historia är naturligtvis svårt. Ändå finns det många författare som med mer eller mindre lyckade resultat ger sig in på sådana försök.

Ett av de mer lyckade bidragen i den här nästan oöverskådliga genren är Jürgen Luhs Kriegskunst in Europa 1650-1800 (Böhlau Verlag, 2004), ett verk som jag misstänker inte har nått så många läsare här i Sverige.

Styrkan i Luhs framställning är närheten till detaljerna. Istället för att försöka sig på att teckna de stora dragen och tolka utvecklingslinjer, har författaren valt att beskriva krigets inre fenomenologi. Vissa självklara delar som försörjning och logistik, befästnings- och belägringskonst, beväpning och taktik - det sistnämnda givetvis för alla vapenslag (undantaget sjökriget) tas givetvis upp. Men Luh har också med avdelningar med social- och kulturhistoriska aspekter, militär estetik o.s.v. och visar bl.a. hur sådana faktorer faktiskt kunde verka hämmande på den "militära revolutionen". Redan under 1600-talet uppkom t.ex. tanken på att klä upp soldaterna i kamoflagefärgade rockar, men idén fick inget stöd eftersom de enkla bruna, grå och gröna kläderna ansågs alltför snarlika den vanliga bondebefolkningens: de färggranna soldatdräkterna skulle istället uppfylla ett estetiskt och statusbetingat syfte.

Vad som gör Luhs bok extremt intressant är egentligen inte de oväntade infallsvinklarna utan närheten till källmaterialet. Luh har grävt igenom mängder med källmaterial i flera europeiska arkiv och låter ofta materialet tala för sig själv; inte sällan bollar han med tidigare forskning och ifrågasätter en hel del vedertagna "sanningar", fr.a. att det går att tala om den militära revolutionen som någonting linjärt och entydigt.

Den enda nackdelen med boken är att framställningen ibland kan bli lite väl närsynt och det blir givetvis alltid svårt att generalisera utifrån enskildheter.

För den som är intresserad av militära förhållanden under den här perioden är Luhs bok en given referensbok i hyllan (men behändig på 298 sidor!). Uppskattat är också det långa appendix med utdrag ur källorna som medföljer. Här kan man bl.a. läsa vad ett fältmagasin skulle innehålla 1697; vilka varor som ett sachsiskt fältlasarett borde innehålla 1695; hur mycket krut och kulor som det beräknades att det skulle behövas för att betvinga Stettin 1711; hur man i tio paragrafer kunde resonera kring musköteldens effektivitet o.s.v.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Oskar Sjöström Wed, April 22, 2009 22:59:31

Tyska.

Posted by Niklas Björkegren Wed, April 22, 2009 22:00:07

Tusentack, är boken på svenska eller bara på tyska?

Posted by Oskar Sjöström Wed, April 22, 2009 09:12:01

Den finns på Uppsala universitetsbibliotek, och de har fjärrlåneservice. Annars går den bl.a. att få tag i på Abebooks: http://www.abebooks.com/servlet/SearchResults?sts=t&tn=kriegskunst+in+europa&x=0&y=0

Posted by Niklas Björkegren Tue, April 21, 2009 18:52:53

Låter som en läsvärd bok, vart kan man hitta denna bok?