Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Nya utställningar på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Tue, April 06, 2010 14:35:26
Nytt år, nya satsningar på stans - rikets? - bästa museum! Fjolårets utställningar dröp av Poltava-arkeologi och Hjältesagor, men i år fördjupar museet sig i flera intressanta projekt med vad jag anser är allvarliga och viktiga ämnen.

Fredssoldater är den kanske mest aktuella med historien om svenska fredsbevarande insatser under 1900-talet. Utställningen handskas med viktiga frågor om kulturkrockar, våld och vilket pris som freden egentligen är värd.


Miss Landmine är en uppmärksammad turnerande fotoutställning som utan tvekan väcker starka känslor, då den porträtterar av minor lemlästade kvinnor i en skönhetstävling (Kambodja 2009). Med konstnärlig frihet och skärpa lyckas fotografen tvinga fram frågor om krigets civila offer, om vapenhandel, om offret som individ och om mänskliga värden i största allmänhet. Mycket sevärd!

Slutligen måste nämnas den nya uniformsutställningen som är lååångt mer än bara soldatdräkter i glasmontrar: här bjuds på en kavalkad av några av de mest märkliga militäruniformer som finns i museets samlingar. Vad sägs t.ex. om en skinnjacka för dragoner eller en dödskalleförsedd husarhatt; klädesplagg som man kanske inte skulle bli förvånad över att se på en hårdrocksfestival i Värmland men möjligen på soldater från 1700- och 1800-talen.

De nya utställningarna känns fräscha och rör många områden som kommer att göra ett museibesök högst prisvärt och - troligen - långvarigt.

Länkar till utställningarna:

Fredssoldater

Miss Landmine

Uniformer

Såväl Miss Landmine som Uniformsutställningen har påkostade och mycket välgjorda museikataloger som rekommenderas varmt!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Oskar Sjöström Thu, April 14, 2011 07:24:36

Dessvärre inte. Men Miss Landmine Kambodja 2009 föregicks av en om Angola. Du kan följa projektet här:

http://miss-landmine.org/

Om det skulle bli ytterligare en, vilket man kan hoppas, är det inte omöjligt att muséet försöker få den.


Posted by Sara Wed, April 13, 2011 18:05:27

Brukar utställningar komma tillbaka igen? Missade den här!

Posted by Oskar Sjöström Sun, May 02, 2010 21:10:41

Adressen ska fungera:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Annars prova min privata:

ozkhaar@hotmail.com

Hälsn,

Oskar

Posted by anna Fri, April 30, 2010 20:50:39

försöker få kontakt med dig men e-postadressen funkar ej