Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Poltavautställning på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Wed, May 27, 2009 11:28:13

För att påminna allmänheten om den stora katastrof som drabbade Sverige 28 juni 1709 kommer Armémuseum att öppna en tillfällig miniutställning om slaget samma datum i år. Läs mer här.

För egen del välkomnar jag utställningen, även om jag tycker att det är synd att den kommer att ersätta det så kallade "sjukdomsrummet" i muséet. Sjukdomarna - som stod för nånstans mellan 80-90% av alla förluster i krigen på den där tiden - kommer alltså inte längre att finnas representerade. Det är också vår egen Anders Wesslén som ligger bakom delar av Poltavautställningen. Och det borgar ju för kvalitet!

Däremot är jag lite skeptisk till att det även här kommer att bli en hel del tal om slagfältsarkeologi (med tanke på utgrävningarna i Poltava). Detta tycker jag är tjatigt och än så länge är jag tveksam till vad slagfältsarkeologin kommer att kunna bidra med för kunskaper. Jag ska fördjupa mig i den frågan i ett framtida inlägg.

Besökare till muséet kan också passa på att besöka statyn "Svea och den fallne karolinen" (1902) som står under en av kastanjerna utanför tyghuset. Den är faktiskt en gång ämnad att stå i Poltava, men efter protester - bland annat av den mäktige professorn Harald Hjärne, som inte tyckte att det passade sig att svenskar på något sätt bidrog till att förstora ryssarnas bild av segern - restes den 1904 utanför Armémuseum istället (eller Artillerimuseum som det hette då). Då stod statyn på mitten av artillerigården, men nu är den förpassad till ett hörn.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Oskar Sjöström Thu, July 02, 2009 00:02:17

En liten notis appropå detta är att statyn i den nya utställningen - som jag besökte idag (1 juli) - påstås heta just "För fäderneslandets fallna söner". Men det heter alltså "Svea och den fallne karolinen". Märkligt att det smugit in sig ett sånt fel.

Posted by Johan Wed, July 01, 2009 23:09:06

Var där den 28 Juni 300 års dagen. Synd att poltava-monumentet stod bakom en lastbil och en cocal-cola flaska stod på monumentet vid tillfället, den borde ha stått mitt på gården. På statyn står det föresten "För fäderneslandet fallna söner" fast på latin.

Posted by Niklas Björkegren Thu, June 04, 2009 09:50:37

Vad bra =)

Posted by Oskar Sjöström Sat, May 30, 2009 08:52:14

Den kommer att pågå året ut, så du hinner! :)

Posted by Niklas Björkegren Thu, May 28, 2009 15:19:29

Kommer utställningen bara finnas 28-29 eller kommer den finnas tillgänglig under en längre tid? Jag kommer nämnligen vara bortrest just det datumet

Posted by Emil Thu, May 28, 2009 08:38:52

Det räcker alltså inte med att den stackars fallne karolinen genom att ligga död får stå som symbol för ett gigantiskt nedelag, han ska dessutom gömmas undan i periferin? Nästa gång jag har vägarna förbi ska jag minsann ta och viska några uppmuntrande ord i hans ärjade öra.