Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Omslag, del 2

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Fri, December 12, 2008 01:14:10
Blog ImageDet grundläggande problemet för förlaget när det gällde ett omslag var att det inte finns några spektakulära bataljmålningar över Fraustadt. Till skillnad från många andra slag under det stora nordiska kriget har just Fraustadt inte avbildats i annan form än mediokra och felaktiga svart-vita kopparstick (från tiden).

Detta var ett av de första förslagen som förlaget skickade mig. Som man kan se tog de fasta på detta med blodet - det var något som jag tyckte var bra också eftersom det återkommer i undertiteln. Problemet var bara att hitta tillräckligt dramatiska bilder som kunde passa. Man ansökte från förlagets sida att jag skulle leta efter bilder med "dramatiska figurer" på, eftersom det saknades bra bilder föreställande Fraustadt.

Nackdelen med detta omslag är - även om jag tycker mycket om typsnittet! - att bakgrundsbilden föreställer slaget vid Warszawa 1705 som utspelade sig mitt i högsommarvärmen. Fraustadt utspelade sig i ett svinkallt och frostvitt landskap i februari, och vinterstämningen tyckte jag därför var ganska vital. Särskilt som bataljer är rätt så fasansfulla tilldragelser som inte bör romantiseras bort alltför lättvindigt.

Detta omslag föll alltså rätt raskt bort.

Ps. Ska tilläggas att ett av de förnuftiga skäl som förlaget själva framlade emot det här omslaget (som jag ändå tycker är snyggt) var att om man har en bok om slaget vid Fraustadt 1706 men omslaget föreställer slaget vid Warszawa 1705 så kommer boken dels att misstänkliggöras som inte särskilt genomtänkt, dels att ifrågasättas av alla de duktiga historieintresserade läsare runtom i landet som är alldeles för skarpsinniga och detaljskickliga för att en sådan sak skulle kunna gå obemärkt förbi.