Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Poltavautställning på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Wed, May 27, 2009 11:28:13

För att påminna allmänheten om den stora katastrof som drabbade Sverige 28 juni 1709 kommer Armémuseum att öppna en tillfällig miniutställning om slaget samma datum i år. Läs mer här.

För egen del välkomnar jag utställningen, även om jag tycker att det är synd att den kommer att ersätta det så kallade "sjukdomsrummet" i muséet. Sjukdomarna - som stod för nånstans mellan 80-90% av alla förluster i krigen på den där tiden - kommer alltså inte längre att finnas representerade. Det är också vår egen Anders Wesslén som ligger bakom delar av Poltavautställningen. Och det borgar ju för kvalitet!

Däremot är jag lite skeptisk till att det även här kommer att bli en hel del tal om slagfältsarkeologi (med tanke på utgrävningarna i Poltava). Detta tycker jag är tjatigt och än så länge är jag tveksam till vad slagfältsarkeologin kommer att kunna bidra med för kunskaper. Jag ska fördjupa mig i den frågan i ett framtida inlägg.

Besökare till muséet kan också passa på att besöka statyn "Svea och den fallne karolinen" (1902) som står under en av kastanjerna utanför tyghuset. Den är faktiskt en gång ämnad att stå i Poltava, men efter protester - bland annat av den mäktige professorn Harald Hjärne, som inte tyckte att det passade sig att svenskar på något sätt bidrog till att förstora ryssarnas bild av segern - restes den 1904 utanför Armémuseum istället (eller Artillerimuseum som det hette då). Då stod statyn på mitten av artillerigården, men nu är den förpassad till ett hörn.