Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Harrison om fildelning

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Fri, April 17, 2009 14:03:07

Jag är inte så väldigt insatt i detta med Pirate Bay och fildelningen, men måste nu skriva ur mig någonting eftersom vår alldeles egen Dick Harrison enligt Aftonbladet var en av de första att kommentera den fällande domen idag:

”– Om en författares böcker läggs ut på nätet innebär det att vi får noll kronor i ersättning för vårt jobb.” Ska Harrison ha sagt.

Men nu är det inte så enkelt, och det är ju heller inte det här som processen – om jag förstått den rätt – handlar om. (Visserligen utgår huvuddelen av författarskapets ”lön” i form av royalties, och storleken på ersättningen motsvarar därför bokförsäljningen. Harrison har alltså rätt endast i den mån att en nerladdad bok innebär en osåld bok. Men detta är ju ingen given naturlag precis: den nerladdade boken kan lika väl vara en aldrig köpt bok som likväl blir läst, eftersom den som laddar ner aldrig hade för avsikt att köpa boken ändå.) Rättegången rör frågor om upphovsrätt som är mycket grumliga, och den här domen lär knappast utgöra det slutliga svaret på problemet.

Att en så filosofisk fråga som denna kan reduceras till krass girighet hade inte förvånat mig om det hade kommit från en bolagsdirektör. Nu blev det en historiker vars samlade produktion knappast kan ha utlöst ens några mätbara nerladdningskvoter. Ändå hävdar Harrison – nästan något skrattretande – att han ”tillhör den grupp som drabbas hårdast av ökad fildelning”. Det var ett kliv upp på en väldigt hög häst. Jag har inte tillgång till några siffror visserligen, men borde inte Harrison snarare bekymras över alla de förlorade royalties som varje låntagare av någon av hans böcker på ett bibliotek innebär? Den förlusten måste vara mångdubbelt större.

Den ”principsak” som Harrison hänvisar till kan knappast heller äga giltighet för honom som författare, det är väl hans förlag som i så fall skall driva den principfrågan. Den princip som borde driva ett författarskap är väl snarare att varje läsare räknas: huvudsaken är väl inte om boken blir köpt, det är att den blir läst. Faktum är att enskilda författarskap mycket väl kan gynnas av fildelning eftersom böckerna på så sätt blir spridda till fler läsare än vad de hade blivit annars. Vem vet: kanske någon till och med tyckte att det var en bra bok och köpte den i efterhand; kanske någon kommer att börja läsa andra böcker som författaren har skrivit, dela med sig av upplevelsen till släkt och vänner, gå på föredrag eller på annat sätt indirekt bidra till författarens förkovran. Och nu talar jag alltså inte bara om den ekonomiska ersättningen, utan även om något så abstrakt som glädjen i att bli läst.

Och vem laddar förresten hem en bok? Läsa på skärmen? Läsa utskriftformat? Skyll dig själv i så fall!