Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Bilder från resan till Wschowa 11-13 februari

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Wed, April 01, 2009 22:39:43
På slagfältet i autentiskt skitväder, strax norr om Debowa Leka (Geyersdorf) där vårt hotell låg, på eftermiddagen den 11 februari.

På väg från stadsmuseet till rådhuset för möte med borgmästaren, morgonen den 12 februari.

Efter lyckat möte med borgmästaren utväxlades gåvor, handslag och löften om framtida kontakter.
Inför presskonferensen: kritisk rekognocering av museets kartmaterial.

Eftermiddagsfika i Rydzynie med borgmästaren där. Det var inte första gången som Stanislaw Leszczynskis gamla slott fått besök av välvuxna nordmän.
Bengt och jag i slottsträdgården. Stoden i bakgrunden är givetvis Stanislaw i egen hög person.
Nejderna formligen kryllar av gamla Karl XII-minnen. Här befinner vi oss på det gamla slagfältet vid Punitz (idag Poniec), där sachsare och svenskar drabbade samman en blodig dag 1704.
Minnesmärket vid Punitz, som vårdas ömt av Jaroslaw Jankowski, entusiastisk amatörarkeolog från Rydzynie som bl.a. grävt i markerna här och hittat en del spektakulära fynd.

Avslutning med öl och historisk diskussion. Bland Jaroslaws fynd fanns denna troliga karteschkula avfyrad mot svenskarna vid Punitz.
Utflykt till Röhrsdorf på morgonen den 13 februari (vilket alltså enligt gregorianska kalendern är årsdagen för slaget). Här utanför godset i byn. Enligt uppgift ska Karl XII ha bott här någon gång under 1704, men den här byggnaden är uppförd mot slutet av 1800-talet.
Vandring runt den gamla medeltidskyrkan i Röhrsdorf. Enligt en svensk bataljplansch från 1700-talet var det ungefär här som Livdragonregementets fyra skvadroner slog sig genom byn.
Vad som idag finns kvar av den gamla minnesstenen från 1806. Frågan är nu om det kommer att resas en ny sten här. Jag lär återkomma i den frågan.