Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Storslaget mottagande i Wschowa!

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Sun, February 15, 2009 23:52:23
Den 11-13 februari reste jag, reseledaren och tolken Piotr Rebis samt min vän Bengt Nilsson på borgmästarens inbjudan till Wschowa - alltså Fraustadt - för en liten presskonferens. Vi erhöll ett storslaget mottagande med enskilt möte med borgmästaren i rådhuset, samt en trevligt anordnad presskonferens på stadsmuseet.

Från presskonferensen.

Uppenbarligen finns många möjligheter för framtida samarbete och utbyte. Det finns ett unikt historiskt intresse vid sidan av möjliga turistintressen och dylikt som kan ligga bakom den polska generositeten. Om detta vittnade den allmänt breda historiska medvetenhet som verkar finnas därnere. Den mycket intressanta stadsvandring som museet bjöd på under ledning av mannen till vänster (Leszek Marciniak, stadsmuseets chef) och kvinnan som skymtar till höger i bild (Barbara Ratajewska, den främsta lokala historikern) vittnade också om en brinnande vilja att nå ut med områdets historia.

På presskonferensen offentliggjordes inte bara publicerandet av min bok i Sverige, utan också att den kommer att översättas till polska (av Wojciech Lygas som bl.a. översatt Peter Englund). Dessutom avslöjades att staden planerar ett slags vandringsled utanför staden som kommer att löpa längs en del av slagfältet. Därför kommer man förmodligen sätta upp någon informationsskylt och dessutom restaurera det gamla monumentet som en gång stod där.

Som om detta inte var nog fick vi också resa en sväng till Stanislaw Leszczynskis gamla slott i Rydzynie strax öst om Leszno där vi bjöds på fika av borgmästaren där. Efteråt fick vi följa med ut på slagfältet vid Poniec (Punitz), som likt det vid Fraustadt är så gott som orört. En entusiastisk amatörarkeolog från Rydzynie har där rest ett minnesmärke (ett träkors med en smakfull liten minnestavla).

Resan var verkligen lyckad och jag ser fram emot kontakter med mina nyvunna vänner samt framtida besök i Wschowa.