Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Gästabud i Nyköping

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Mon, June 28, 2010 00:01:23

Den 11 juli kl 16:00 kommer jag att hålla ett föredrag om slaget vid Fraustadt i Nyköping. Biljetter - för den som är intresserad ska gå att boka här.

Jag kommer att blanda den stora historien om kriget, fälttågen och politiken med nedslag i det lokala soldatmaterialet.

Nyköpings kompani tillhörde Södermanlands regemente och var därför ett av de första att nå fram till den sachsiska linjen...


Nya utställningar på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Tue, April 06, 2010 14:35:26
Nytt år, nya satsningar på stans - rikets? - bästa museum! Fjolårets utställningar dröp av Poltava-arkeologi och Hjältesagor, men i år fördjupar museet sig i flera intressanta projekt med vad jag anser är allvarliga och viktiga ämnen.

Fredssoldater är den kanske mest aktuella med historien om svenska fredsbevarande insatser under 1900-talet. Utställningen handskas med viktiga frågor om kulturkrockar, våld och vilket pris som freden egentligen är värd.


Miss Landmine är en uppmärksammad turnerande fotoutställning som utan tvekan väcker starka känslor, då den porträtterar av minor lemlästade kvinnor i en skönhetstävling (Kambodja 2009). Med konstnärlig frihet och skärpa lyckas fotografen tvinga fram frågor om krigets civila offer, om vapenhandel, om offret som individ och om mänskliga värden i största allmänhet. Mycket sevärd!

Slutligen måste nämnas den nya uniformsutställningen som är lååångt mer än bara soldatdräkter i glasmontrar: här bjuds på en kavalkad av några av de mest märkliga militäruniformer som finns i museets samlingar. Vad sägs t.ex. om en skinnjacka för dragoner eller en dödskalleförsedd husarhatt; klädesplagg som man kanske inte skulle bli förvånad över att se på en hårdrocksfestival i Värmland men möjligen på soldater från 1700- och 1800-talen.

De nya utställningarna känns fräscha och rör många områden som kommer att göra ett museibesök högst prisvärt och - troligen - långvarigt.

Länkar till utställningarna:

Fredssoldater

Miss Landmine

Uniformer

Såväl Miss Landmine som Uniformsutställningen har påkostade och mycket välgjorda museikataloger som rekommenderas varmt!

Jullovsvisningar på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Sun, December 20, 2009 20:32:23
Efter jul kommer jag att hålla i några visningar på Armémuseum som på något sätt anknyter till julen eller vintern. Visningarna är öppna för allmänheten och ingår i entréavgiften.


Här är tiderna för visningarna:

27/12 kl. 13: Fyra julkort från svensk stormaktstid

3/1 kl. 13: Nyårsraketer och snöstormningar: svenska vinterfälttåg

6/1 kl. 13: Karolinska julaftnar: triumfen, tragedin och katastrofen

8/1 kl. 13: Den lilla istiden: klimatet och krigen under 1600-talet

10/1 kl. 13: Fyra julkort från svensk stormaktstid

Varmt välkomna!Framträdande på Bok & Biblioteksmässan 25 september

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Mon, September 07, 2009 23:11:35
Fredagen den 25 september kl. 13 kommer jag tillsammans med Christopher O'Regan och Erik Petersson att framträda i ett gemensamt seminarie på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg. (Mässans egen presentation hittar du här.)

Om du planerar att gå på mässan så se till att pricka in detta i programmet alltså!

Vi ska tala kring ämnet "Framtidens historiker"; något om inspirationen från Peter Englund - vilken för min del varit mycket stor som alla läsare av min bok troligtvis noterat - och om vad det innebär att skriva historia. Och annat som faller en in antar jag.

Poltavautställning på Armémuseum

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Wed, May 27, 2009 11:28:13

För att påminna allmänheten om den stora katastrof som drabbade Sverige 28 juni 1709 kommer Armémuseum att öppna en tillfällig miniutställning om slaget samma datum i år. Läs mer här.

För egen del välkomnar jag utställningen, även om jag tycker att det är synd att den kommer att ersätta det så kallade "sjukdomsrummet" i muséet. Sjukdomarna - som stod för nånstans mellan 80-90% av alla förluster i krigen på den där tiden - kommer alltså inte längre att finnas representerade. Det är också vår egen Anders Wesslén som ligger bakom delar av Poltavautställningen. Och det borgar ju för kvalitet!

Däremot är jag lite skeptisk till att det även här kommer att bli en hel del tal om slagfältsarkeologi (med tanke på utgrävningarna i Poltava). Detta tycker jag är tjatigt och än så länge är jag tveksam till vad slagfältsarkeologin kommer att kunna bidra med för kunskaper. Jag ska fördjupa mig i den frågan i ett framtida inlägg.

Besökare till muséet kan också passa på att besöka statyn "Svea och den fallne karolinen" (1902) som står under en av kastanjerna utanför tyghuset. Den är faktiskt en gång ämnad att stå i Poltava, men efter protester - bland annat av den mäktige professorn Harald Hjärne, som inte tyckte att det passade sig att svenskar på något sätt bidrog till att förstora ryssarnas bild av segern - restes den 1904 utanför Armémuseum istället (eller Artillerimuseum som det hette då). Då stod statyn på mitten av artillerigården, men nu är den förpassad till ett hörn.

Harrison om fildelning

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Fri, April 17, 2009 14:03:07

Jag är inte så väldigt insatt i detta med Pirate Bay och fildelningen, men måste nu skriva ur mig någonting eftersom vår alldeles egen Dick Harrison enligt Aftonbladet var en av de första att kommentera den fällande domen idag:

”– Om en författares böcker läggs ut på nätet innebär det att vi får noll kronor i ersättning för vårt jobb.” Ska Harrison ha sagt.

Men nu är det inte så enkelt, och det är ju heller inte det här som processen – om jag förstått den rätt – handlar om. (Visserligen utgår huvuddelen av författarskapets ”lön” i form av royalties, och storleken på ersättningen motsvarar därför bokförsäljningen. Harrison har alltså rätt endast i den mån att en nerladdad bok innebär en osåld bok. Men detta är ju ingen given naturlag precis: den nerladdade boken kan lika väl vara en aldrig köpt bok som likväl blir läst, eftersom den som laddar ner aldrig hade för avsikt att köpa boken ändå.) Rättegången rör frågor om upphovsrätt som är mycket grumliga, och den här domen lär knappast utgöra det slutliga svaret på problemet.

Att en så filosofisk fråga som denna kan reduceras till krass girighet hade inte förvånat mig om det hade kommit från en bolagsdirektör. Nu blev det en historiker vars samlade produktion knappast kan ha utlöst ens några mätbara nerladdningskvoter. Ändå hävdar Harrison – nästan något skrattretande – att han ”tillhör den grupp som drabbas hårdast av ökad fildelning”. Det var ett kliv upp på en väldigt hög häst. Jag har inte tillgång till några siffror visserligen, men borde inte Harrison snarare bekymras över alla de förlorade royalties som varje låntagare av någon av hans böcker på ett bibliotek innebär? Den förlusten måste vara mångdubbelt större.

Den ”principsak” som Harrison hänvisar till kan knappast heller äga giltighet för honom som författare, det är väl hans förlag som i så fall skall driva den principfrågan. Den princip som borde driva ett författarskap är väl snarare att varje läsare räknas: huvudsaken är väl inte om boken blir köpt, det är att den blir läst. Faktum är att enskilda författarskap mycket väl kan gynnas av fildelning eftersom böckerna på så sätt blir spridda till fler läsare än vad de hade blivit annars. Vem vet: kanske någon till och med tyckte att det var en bra bok och köpte den i efterhand; kanske någon kommer att börja läsa andra böcker som författaren har skrivit, dela med sig av upplevelsen till släkt och vänner, gå på föredrag eller på annat sätt indirekt bidra till författarens förkovran. Och nu talar jag alltså inte bara om den ekonomiska ersättningen, utan även om något så abstrakt som glädjen i att bli läst.

Och vem laddar förresten hem en bok? Läsa på skärmen? Läsa utskriftformat? Skyll dig själv i så fall!

Bilder från resan till Wschowa 11-13 februari

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Wed, April 01, 2009 22:39:43
På slagfältet i autentiskt skitväder, strax norr om Debowa Leka (Geyersdorf) där vårt hotell låg, på eftermiddagen den 11 februari.

På väg från stadsmuseet till rådhuset för möte med borgmästaren, morgonen den 12 februari.

Efter lyckat möte med borgmästaren utväxlades gåvor, handslag och löften om framtida kontakter.
Inför presskonferensen: kritisk rekognocering av museets kartmaterial.

Eftermiddagsfika i Rydzynie med borgmästaren där. Det var inte första gången som Stanislaw Leszczynskis gamla slott fått besök av välvuxna nordmän.
Bengt och jag i slottsträdgården. Stoden i bakgrunden är givetvis Stanislaw i egen hög person.
Nejderna formligen kryllar av gamla Karl XII-minnen. Här befinner vi oss på det gamla slagfältet vid Punitz (idag Poniec), där sachsare och svenskar drabbade samman en blodig dag 1704.
Minnesmärket vid Punitz, som vårdas ömt av Jaroslaw Jankowski, entusiastisk amatörarkeolog från Rydzynie som bl.a. grävt i markerna här och hittat en del spektakulära fynd.

Avslutning med öl och historisk diskussion. Bland Jaroslaws fynd fanns denna troliga karteschkula avfyrad mot svenskarna vid Punitz.
Utflykt till Röhrsdorf på morgonen den 13 februari (vilket alltså enligt gregorianska kalendern är årsdagen för slaget). Här utanför godset i byn. Enligt uppgift ska Karl XII ha bott här någon gång under 1704, men den här byggnaden är uppförd mot slutet av 1800-talet.
Vandring runt den gamla medeltidskyrkan i Röhrsdorf. Enligt en svensk bataljplansch från 1700-talet var det ungefär här som Livdragonregementets fyra skvadroner slog sig genom byn.
Vad som idag finns kvar av den gamla minnesstenen från 1806. Frågan är nu om det kommer att resas en ny sten här. Jag lär återkomma i den frågan.

Zacharias Franc

AllmäntPosted by Oskar Sjöström Fri, March 27, 2009 19:54:36
En av huvudpersonerna i boken är dragonkornetten Zacharias Franc. Av en märklig händelse råkade Max Sjöberg på Antikmagasinet känna till ett porträtt föreställande Franc, och har vänligt låtit ta ett fotografi av detta. När jag skrev boken hade jag ingen aning om porträttets existens och det är därför roligt att kunna visa det här - tråkigt att det inte kunde komma med i boken!

Porträttet visar Franc senare under kriget, iklädd guldgalonförsedd rock med kavalleriharnesk under. Som konstverk är det föga originellt - det är ett typiskt karolinskt officersporträtt - men det är väldigt roligt att få se hur denne man ungefärligen såg ut.

Next »