Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Välkommen till Oskar Sjöströms historieblogg!

Om bloggen

Här kommer jag att berätta om min bok Fraustadt 1706: ett fält färgat rött (Historiska Media 2008) men också om kommande projekt, om historia i allmänhet och säkert en massa annat också. Kontakta mig på:

oskar.sjostrom@historia.su.se

Fraustadt som storpocket!

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Tue, August 25, 2009 15:55:13

Fraustadt 1706 har i dagarna utkommit som storpocket, ett trevligt format som inte innebär något särskilt ingrepp på texten (inga nya tillägg eller rättningar i den här upplagan), utan erbjuder istället ett trevligt, billigt och läsbart alternativ till den inbundna utgåvan.

På förlagets hemsida finns boken att beställa för 99:- men jag har sett att den finns att få tag i billigare, 88:- på Bokus och 89:- på Adlibris.

Så ni som tyckte att den inbundna versionen var för dyr eller otymplig har nu chansen att äga boken som storpocket. :)

Omslag, del 6

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Wed, April 15, 2009 22:16:27

Här är alltså det sista omslaget i serien om de olika förslag på bokomslag som gjordes. Detta var mitt förstahandsval, och jag tycker väldigt mycket om det fortfarande. Jag tycker att det har en rörelse och dramatik som det nuvarande saknar, samtidigt som jag av någon oförklarlig anledning är omåttligt förtjust i att ryttarna rider med huvudena sänkta så att man bara ser ovansidan på hattarna.


Det gjordes även i en inte lika lyckad form. Tanken var nog att den blå färgen skulle koppla tanken till Karl XII...

Omslag, del 5

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Fri, March 13, 2009 20:11:44

Här är ett udda förslag som jag är något kluven till. Det är väldigt dramatiskt, men ser ändå lite märkligt ut. Det var egentligen aldrig uppe för diskussion.

I nästa del kommer jag att presentera det sista, och det omslag som jag själv tyckte var det allra bästa.

Storslaget mottagande i Wschowa!

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Sun, February 15, 2009 23:52:23
Den 11-13 februari reste jag, reseledaren och tolken Piotr Rebis samt min vän Bengt Nilsson på borgmästarens inbjudan till Wschowa - alltså Fraustadt - för en liten presskonferens. Vi erhöll ett storslaget mottagande med enskilt möte med borgmästaren i rådhuset, samt en trevligt anordnad presskonferens på stadsmuseet.

Från presskonferensen.

Uppenbarligen finns många möjligheter för framtida samarbete och utbyte. Det finns ett unikt historiskt intresse vid sidan av möjliga turistintressen och dylikt som kan ligga bakom den polska generositeten. Om detta vittnade den allmänt breda historiska medvetenhet som verkar finnas därnere. Den mycket intressanta stadsvandring som museet bjöd på under ledning av mannen till vänster (Leszek Marciniak, stadsmuseets chef) och kvinnan som skymtar till höger i bild (Barbara Ratajewska, den främsta lokala historikern) vittnade också om en brinnande vilja att nå ut med områdets historia.

På presskonferensen offentliggjordes inte bara publicerandet av min bok i Sverige, utan också att den kommer att översättas till polska (av Wojciech Lygas som bl.a. översatt Peter Englund). Dessutom avslöjades att staden planerar ett slags vandringsled utanför staden som kommer att löpa längs en del av slagfältet. Därför kommer man förmodligen sätta upp någon informationsskylt och dessutom restaurera det gamla monumentet som en gång stod där.

Som om detta inte var nog fick vi också resa en sväng till Stanislaw Leszczynskis gamla slott i Rydzynie strax öst om Leszno där vi bjöds på fika av borgmästaren där. Efteråt fick vi följa med ut på slagfältet vid Poniec (Punitz), som likt det vid Fraustadt är så gott som orört. En entusiastisk amatörarkeolog från Rydzynie har där rest ett minnesmärke (ett träkors med en smakfull liten minnestavla).

Resan var verkligen lyckad och jag ser fram emot kontakter med mina nyvunna vänner samt framtida besök i Wschowa.

Fraustadt utsedd till Årets bok om svensk historia!

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Mon, February 02, 2009 22:06:57
Nättidningen Svensk historias omröstning om "Årets bok om svensk historia" är avslutad och jag kan stolt deklarera att det var Fraustadt 1706 som tog hem segern med 23% av rösterna! Läs mer här.

Jag är naturligtvis hedrad av detta erkännande från nättidningens läsare! Tack till alla som röstat!


Omslag, del 4

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Fri, January 09, 2009 22:51:37

Det här är ytterligare ett av de tidigare omslagskoncepten. Det här är ganska snyggt, tycker jag själv, och scenerna på omslaget är också hämtade ur filmen om Fraustadt som finns på Armémuseum. Men det ser mer ut som en fimaffisch än ett bokomslag, och därför valdes det bort.

Såg nu att förlaget gått på ungefär det här omslaget till Peter Froms kommande bok, Kalabaliken i Bender.

Fraustadt 2.0

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Tue, December 23, 2008 17:22:44
Idag lade jag sista handen vid den uppdaterade version av boken som går till tryck i dagarna och som utkommer någon gång i slutet av januari. Där har jag bl.a. rättat de fel som tyvärr förekom i den första utgåvan (dessa återfinns i Erratan på fraustadt.se).

Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till att finna de fel som nu rättats till! Och önskar också God Jul!


Omslag, del 3

Om bokenPosted by Oskar Sjöström Mon, December 15, 2008 01:34:35

Värjkonceptets utveckling: det tidigaste högst upp till vänster och det sista - "det vinnande bidraget" - längst ner till höger.

Det svarta omslaget var det andra förslaget som förlaget skickade mig. Jag gillade det inte alls, utan tyckte det var för stelt.

Omslag nummer två (längst upp till höger) kom något senare och var mycket uppskattat på redaktionen. Jag tyckte det var snyggt, och hängde färg- och stämningsmässigt väl ihop med min egen första skiss. Det sades länge att det var detta omslag som det skulle gälla. Jag var dock inte helt nöjd, och bad dem fortsätta vidare. (Ska inom kort visa några av den andra förslagen som bollades.)

Det blå omslaget var ett ganska desperat försök att på något sätt knyta an till den blåa karolinerfärgen. Man argumenterade för att Fraustadt var ett rätt så okänt slag, och eftersom Karl XII själv inte deltog kunde man inte använda sig av hans namn i någon undertitel heller. (Karl XII är ju alltid bra att ha med ur försäljningssynpunkt.) Så det var tänkt att färgen skulle skapa sådana associationer. Men det föll rätt så pladask både hos mig och redaktionen.

Slutligen den version som det sedermera blev. (Det stod mellan två varianter, och jag ska senare presentera det andra alternativet, som faktiskt var mitt förstahandsval.) Den enda skillnaden mot det tidigare var att värjan var sliten och hade blod på bladet. Jag hade bett förlaget att prova med en vanlig manskapsvärja - för jag tyckte det glänste för mycket om den andra - och så hittade man den här istället, som tydligen ska finnas på Armémuseum. Det trasiga svärdet tilltalade mig mycker mer än det hela eftersom det sade något om krigets mörka sida och på så sätt förtog omslaget mycket av den heroism som jag annars tyckte att det var laddat med.

Jag hävdar dock bestämt att det inte är någon slump att boken fick det här omslaget samtidigt som biografierna drabbats av Arn-hysteri.

Värjkonceptet utvecklades parallellt med ett annat, vad vi kan kalla för det "dramatiska-gubbar"-konceptet. Om detta ska nästa avsnitt handla.


Next »